E-Öğrenci Belgesi

Bu hizmetten faydalanarak, eğitim gördüğünüz okulları gösteren Öğrenci Belgelerinizi elektronik ortamda edinebilir, her türlü resmi ve özel işlerinizde kullanabilirsiniz.

 

Bilmeniz Gerekenler

* Bu hizmeti kullanarak sadece Türkiye içinde eğitim gördüğünüz üniversitelere ait öğrenci belgelerine ulaşabilirsiniz.

* Bu hizmeti kullanarak aldığınız belgelerin resmi geçerliliği vardır. Üzerlerindeki barkod numarası sayesinde belgeyi teslim ettiğiniz kurumlar tarafından sorgulanabilir ve doğruluğu teyit edilebilir.

* Bazı kurumlar, iç işleyişleri gereği ıslak imzalı veya mühürlü belgeye ihtiyaç duyabilir ve elektronik ortamdan alınmış belgeleri kabul etmeyebilir. Lütfen belgeyi vereceğiniz kurum ile önceden irtibata geçerek, elektronik ortamdan alınmış belgeleri kabul edip etmedikleri konusunda bilgi alınız.

 

Sahip Olmanız Gerekenler

 

* Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza yöntemlerinden birinikullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabiliyor olmalısınız. İşleminize başlamadan önce gerekli e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza’nızı temin etmelisiniz. e-Devlet Şifrenizi PTT’lere kimliğinizile birlikte şahsen başvurarak temin edebilirsiniz. Elektronik veya Mobil İmza temin etmek için ilgili hizmet sağlayıcıları veya operatörlerden bu hizmeti satın almalısınız.

* Oluşturulan belgeleri görüntüleyebilmek için sisteminizde Adobe Acrobat Reader veya PDF dosyalarını görüntüleme özelliği olan başka bir uygulama kurulu olmadır.

 

Vergiler, Harçlar ve İşlem Ücretleri

* Bu işlem için herhangi bir ek ücret, vergi vb. alınmamaktadır.

 

Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/yok-ogrenci-belgesi-sorgulama yazarak hizmete ulaşabilirsiniz.

 

Sisteme Giriş işleminizi tamamladıktan sonra,

 

1) Aktif Öğrencilik Listesi

Hizmeti ilk açtığınızda öğrenci belgesi alabileceğiniz okulların listesi görüntülenecektir.

Eğer daha önce bir belge oluşturmadıysanız, ilgili okulun yanında bulunan “Detay” bağlantısını kullanarak yeni bir belge oluşturabilir ve belgenizi görüntüleyebilirsiniz. 

 

Eğer daha önce oluşturulmuş bir belgeniz varsa, her seferinde yeni bir belge oluşturmanıza gerek yoktur.

 

“Kayıtlı Belgelerim” bağlantısını kullanarak daha önce oluşturduğunuz belgelerin listesini görebilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

 

2) Belge Görüntüleme

Liste ekranındaki “Detay” bağlantısına bastığınızda göreceğiniz ekranda Öğrenci Belgenizi görüntüleyebilir veya “Dosyayı İndir” bağlantısını kullanarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

  

Belgenizin çıktısını almak için tarayıcınızda

bulunan “Yazdır” komutunu kullanmayınız.

Çıktı almak için önce belgeyi bilgisayarınıza

indiriniz, ardından inen dosyayı açarak

yazdırınız.

 

İpucu: Eğer belgenizi yazdırma imkanınız yok ise, barkod numarasını ve T.C. kimlik numaranızı, belgeyi vereceğiniz kuruma iletmeniz yeterlidir. Barkod numaranızı ve T.C. kimlik numaranızı ilettiğiniz kişiler, “Barkodlu Belge Doğrulama” hizmetini kullanarak, öğrenci belgesinin bir kopyasını alabilir ve geçerliliğini kontrol edebilirler.

 

Ayrıca ekte yer alan E-Devlet Öğrenci Belgesi Kılavuzundan da gerekli bilgi ve yönlendirmelere ulaşabilirsiniz.

 

E-Devlet Öğrenci Belgesi Kılavuzu