Staj: Üniversitede verilen ve programa özgü olarak belirlenmiş teorik ve uygulamalı dersler dışında, öğrencilerin öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmeleri, sektörü tanımaları, iş hayatına uyumları, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmeleri amacıyla işletmede yaptıkları mesleki çalışmayı ifade eder.
Eğitici Personel: Mesleki yetkinliğe sahip, öğrencilerin işletmedeki uygulamalı eğitimlerinden sorumlu, mesleki eğitim yöntem ve tekniklerini bilen ve uygulayan işletme personelini ifade eder.
[Öğrenciler, mezun olduklarında kazanacakları unvana/akademik dereceye eşit veya daha yüksek unvana/akademik dereceye sahip eğitici personelin bulunduğu işletmelerde uygulamalı eğitimlerini yapabilirler.]
STAJ KURUMU BULMA VE BAŞVURU SÜRECİNDE İZLENECEK ADIMLAR:
1. Staj yapılacak kurumu araştırma, bulma ve kurumla ön görüşme yapma yükümlülüğü öğrenciye aittir. Staj kurumu ile yapılacak görüşmede öğrencinin şu iki belgeyi kuruma iletmesi tavsiye edilir:
* STAJ KURUMLARINA SUNULMAK ÜZERE KOMİSYON İMZALI RESMİ YAZI
* RESMİ YAZI EK’İ OLARAK : BAİBÜ MÜTERCİM VE TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (ZORUNLU STAJI GÖSTEREN BELGE )
2. EK 1 isimli belge doldurulur (Staj yeri ile ön görüşmede karşılıklı hem fikir olma esnasında doldurulacaktır).
3. Staj yeri ile sözlü olarak anlaşan öğrenci, EK-1’in sağ üst köşesine fotoğrafını yapıştırarak 2 adet (her ikisi de asıl belge olmalı, fotokopi kabul edilmez) doldurarak biriminin (bölümün) Staj Komisyonu’na bu 2 adet belgenin ikisini de getirerek “Staj yeri onayı” için başvuru yapar.
4. Öğrenci bu formları sigorta girişlerinin yapılabilmesi için ilgili akademik birim staj komisyonuna ve staj yapılacak kurum/kuruluşa teslim eder.
[Uygulamalı Eğitimler Komisyonu, işletmede mesleki eğitim/staj yapılacak yeri uygun bulduğu takdirde EK-1’de yer alan İşletmede Mesleki Eğitim ve Staj Başvuru Kabul Formunu 2 (iki) nüsha olarak onaylar. Öğrenci bu formları sigorta girişlerinin yapılabilmesi için ilgili akademik birim uygulamalı eğitim komisyonuna ve işletmede mesleki eğitim/staj yapılacak kurum/kuruluşa teslim eder.]
!!! Staj yeri bölüm staj komisyonu tarafından onaylanmadan yapılan stajlar geçerli değildir. İşletmede stajına başlayan bir öğrenci, Bölüm Staj Komisyonunun izni olmadan staj yerini ve tarihlerini değiştiremez. Stajına başlayan bir öğrenci, Komisyonun izni olmadan işletmede mesleki eğitim/staj yerini ve tarihlerini değiştiremez.
5. Bölüm Staj Komisyonu’na EK-1 ile başvurup staj yerini komisyona onaylattıktan sonra EK-2 isimli belge doldurulacaktır.
6. Öğrenci ile kurum/kuruluş arasında ödenecek ücret için EK-2’de yer alan staj ücretine ilişkin işsizlik fonu katkısı bilgi formu imzalanır. Öğrenci ile staj kurumu arasında ödenecek ücret için EK-2’de yer alan «staj ücretine ilişkin işsizlik fonu katkısı bilgi formu» imzalanır. Bu form 2 nüsha asıl olarak düzenlenir, fotokopi kabul edilmez. STAJA BAŞLAMADAN 10 GÜN ÖNCE (veya belirtilecek tarihlerde) EK-2 belgesi bölüm sekreterliğine teslim edilir.