Hakkında

Küreselleşmenin giderek arttığı günümüz dünyasında dil bilmek ve bu dili kullanabilme vasıflarının sosyal, ekonomik ve kültürel entegrasyonun en önemli yardımcısı olduğu göz ardı edilemez. Özellikle bilgi ve teknolojinin ulusal sınırların ötesine geçerek her türlü uluslararası platformda yer aldığı günümüzde, İngilizce ile ulusal/yerel diller arasındaki etkileşimi yapacak olan nitelikli ve profesyonel çevirmenlere olan ihtiyacın giderek arttığı yadsınamaz. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü böylesi bir ihtiyaca cevap vermek amacıyla; ilk temelleri 2010 - 2011 Akademik yılında atılmış, kültürlerarası iletişim ve etkileşimin olduğu her yerde çalışabilecek kendine güveni olan donanımlı çevirmenler yetiştirmeyi hedefleyerek Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. İlk öğrencilerini 2013 Akademik Yılında alan bölümümüzde altı adet Anabilim Dalı olup İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı aktif olarak faaliyet göstermektedir. 2017-2018 Akademik Yılında ilk mezunlarını vermiştir. 

Bölümümüzün hedefi nitelikli ve donanımlı çevirmenleri yetiştirmek ve mezunlarımızın İngilizce' den Türkçe' ye ve Türkçe' den İngilizce' ye yazılı ve sözlü çeviri konusunda uzmanlaşmalarını sağlayarak başta yayınevleri ve çeviri büroları olmak üzere, uluslararası bağlantıları bulunan çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşları (örneğin bakanlıklar, üniversiteler, turizm ve dış ticaret firmaları, bankalar) ile medya (örneğin, haber ajansları, televizyon ve gazeteler) gibi çeşitli alanlarda istihdam edilmelerini sağlamaktır.

İngilizce Mütercim-Tercümanlık Anabilim Dalı öğrencileri birinci yabancı dil olarak İngilizce konusunda uzmanlaşmanın yanı sıra, Almanca, Fransızca, Rusça ya da Arapça dillerinden birini de ikinci yabancı dil olarak öğrenirler. Öğrencilerimiz Erasmus, Farabi gibi değişim programından yoğun olarak faydalanmaktadır. Bölümümüzde iki bilgisayar laboratuvarı mevcut olup sözlü çeviri dersleri bu sınıflarda yürütülmektedir.

Öğrencilerimizin diğer Çeviri ve Mütercim-Tercümanlık bölümleri öğrencileriyle entegrasyonunu sağlamak için düzenlenen etkinliklere katılımları desteklenmektedir.

Genç, dinamik ve kendini geliştirmeyi ve mesleğine adamayı isteyen öğrencilerimizi bölümümüze bekliyoruz.

  

Doç. Dr. Mesut KULELİ

İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı